DE PLEK DIE WE HIER INRICHTEN IS NIET STANDAARD.
Sommigen hebben er misschien al van gehoord, anderen zijn er al geweest. In PLAN-B is een nieuw horecaconcept geopend; SUBBAR. Mahmoud Saïd, voor veel Eindhovenaren een bekende, is de eigenaar en vertelt er meer over in dit interview.
Mahmoud, voor de mensen die jou niet kennen, kun je kort iets over jezelf vertellen?
Mahmoud: ‘’Ik ben een echte horecaondernemer, maar mijn horeca moet altijd net iets anders zijn. Door bijvoorbeeld iets geks op de kaart, of iets opvallends qua interieur. Voor mij is de sfeer heel bepalend. Ik ben niet alleen bezig met het eten of drinken. Hiervoor had ik een zaak in het centrum genaamd Hoogste Tijd, deze bestaat nog steeds overigens. Dit was mijn eerste onderneming en hier heb ik heel veel geleerd over het ondernemerschap. Naast die zaak runnen deed ik altijd heel veel ernaast. Evenementen op Strijp-s, catering, bruiloften enzovoorts. Die losse opdrachten waren vaak dingen die ik echt heel leuk vond of dingen die ik gewoon uit wilde proberen.’’

Fotografie: Willeke Machiels
Je bent al een tijdje aan het verbouwen, wat kunnen we van SUBBAR verwachten?
Mahmoud: ‘’SUBBAR is laagdrempelig, met verrassend interieur en design. De plek die we hier inrichten is niet standaard. Door de hoge witte muren en tl-lampen is het des te belangrijker dat de ruimte je gaat omarmen en er een gezellig sfeertje ontstaat. We zijn begonnen met de entree en de centrale hal en het moet voelen, als je binnenkomt bij PLAN-B, alsof je in een totaal andere setting bent. Dat je niet door een standaard zaak loopt maar echt wordt verrast. Daarnaast hebben we natuurlijk ook de restaurantruimte. Die willen we wat chiquer aankleden en mensen weer verrassen door een mooi ingerichte ruimte die ze niet verwachten. Maar nog steeds laagdrempelig he, de mensen die er werken zijn gewoon casual gekleed en onze mentaliteit maakt het toegankelijk.’’
Welk gevoel wil je dat de mensen krijgen als ze hier binnenkomen?
Mahmoud: ‘’Ik wil graag dat mensen zich thuis voelen hier, zich welkom en de gastvrijheid voelen. Voor mij is dat een heel groot deel van horeca. Het is niet alleen friet bakken en verkopen, het is zorgen dat mensen terugkomen.’’
Heb je ook plannen voor het buitenterrein?
Mahmoud: ‘’Jazeker, daar wil ik tijdelijke horeca in de zomermaanden. Dit jaar hebben we natuurlijk door Corona niet veel kunnen uitproberen. Volgens jaar zomer wil ik zeker wat doen buiten. Trouwens, we hebben ook de expositieruimte in de kelder waar ik internationale kunstenaars wil laten exposeren. Ik ben graag internationaal bezig.’’
Uniek aan SUBBAR zijn de Sub-ruimten met ieder een eigen functie. Entree en lunch, restaurant, kelder en het buitenterrein. SUBBAR heeft meerdere verdiepingen om horeca te voeren. Wat de naam al suggereert; er is een boven- en een ondergronds gedeelte. Deze gedachte wordt beeldend door middel van de submarine. Te vinden op de muurschilderingen in de centrale hal.

Fotografie: Willeke Machiels
Volgens mij is het cirkeltje zo rond of niet? In de hal kun je terecht voor koffie en een broodje, in het restaurant kun je dineren of een borreltje drinken en beneden is plek voor een tentoonstelling. Met mooi weer natuurlijk alles lekker buiten.
Mahmoud: ‘’Ja dat is het concept. ‘Sub’ staat voor onderdeel zijn van. Wij zijn onderdeel van PLAN-B als creatieve horeca en daaronder vallen de verschillende elementen.’’
Mahmoud was eigenlijk op zoek naar iets tijdelijks, een ruimte waar hij kon experimenteren. Op zoek naar een plek die een beetje anders was, en die hij zich eigen kon maken.
Hoe kwam je toch bij PLAN-B terecht?
Mahmoud: ‘’De afgelopen twee jaar heb ik hier tijdens DDW een pop-up bar gerund. Uiteindelijk werd mij gevraagd om hier de volledige horeca te verzorgen.’’

Fotografie: Willeke Machiels
Aankomende Dutch Design Week staat er ook het een en ander op de planning. Bij PLAN-B is van 17 t/m 25 oktober de expositie All You Can Expo te bekijken. SUBBAR zorgt natuurlijk voor de horeca en de randprogrammering.
Mahmoud, hoe reageren de huurders eigenlijk op SUBBAR?
Mahmoud: ‘’Huurders reageren super enthousiast. In het begin wisten ze niet wat te verwachten, ze kenden mij natuurlijk nog niet. Maar door de gerechten die ik maak, en de sfeer die ik heb neergezet heb ik het vertrouwen wel gewonnen. Door mijn jarenlange horecaervaring kan ik het ijs ook snel breken, na een paar minuutjes kletsen komen de meeste mensen wel los hoor.’’
PLAN-B is ligt wat verder uit het centrum van Eindhoven. Jij hebt het toch aangedurfd hier een zaak te beginnen, hoe wil je toch mensen trekken?
Mahmoud: ‘’In eerste instantie ga ik voor de huurders, dat is de basis. Ik wil veel meer netwerkmomenten organiseren en producten van huurders gebruiken. Gewoon gebruik maken van de community. Daarnaast wil ik dat mensen die hier op de Hurk werken ons gaan bezoeken voor lunch. Ik snap dat mensen PLAN-B wat ver vinden, dus ik moet dingen bedenken om ze naar hier te trekken. Ik ben van de lange termijnvisie, daarom ga ik veel activiteiten organiseren waardoor er naar verloop van tijd het gevoel gaat ontstaan dat men altijd moeten checken wat er bij PLAN-B en SUBBAR te doen is voordat ze iets gaan plannen.’’
MEER VERHALEN